diumenge, 21 de juny del 2009

El magnífic llibre de Elías Rubio sobre els pobles abandonats de Burgos: “Burgos. Los pueblos del silencio” (Fotos cedides per l’autor)

“Burgos. Los pueblos del silencio” és un magnífic llibre del qual és autor Elías Rubio Marcos (Informació de l’autor ací). Tracta sobre la despoblació patida per 64 nuclis de població de la província de Burgos i l’exemplar que jo tinc a les meues mans és la sexta edició, corresponent a l’any 2007. La pròpia dedicacatòria del llibre mostra l’admiració i l’estima de l’autor pel seu paisatge i les persones que hi viuen o han viscut: “A todos los hombres y mujeres de los pueblos de Burgos, con admiración y agradecimiento”.

El llibre és interessant per vàries coses. Per una banda, per la incorporació a la publicació (de gran format i amb moltes il·lustracions) de fotografies antigues de quan estos llocs estaven habitats. Este fet mostra un treball impressionant per aconseguir que la memòria d’estos espais no es perda amb la desaparició física i amb la mort dels seus últims habitants.

Per una altra banda, Rubio acosta dades sobre els pobles, com ara referències històriques, el motiu concret de la despoblació, l’any, la ubicació, el nombre d’edificis de què constava, el lloc on va emigrar el veïnat, la situación actual, les restes d’interés, la poblacin estiuenca aproximada i els cognoms del poble.

A més, hi ha nombroses anècdotes de la vida quotidiana que ens parlen de com era la vida en estos llocs. A mi m’ha cridat l’atenció molt la ubicació d’alguns d’ells, la manca de llum elèctrica, experiències traumàtiques com assassinats i sobretot les dades, moltes d’elles il·lustrades amb fotos, d’eixa vida quotidiana (romeries, bodes, fotos de família…). . L’apartat “Calor humano”, inclòs en la mateixa fitxa de cada població, ens parla de moltes dades d’este estil.

L’experiència de l’autor, Elías Rubio Marcos, es va iniciar com a espeleòleg al Grupo Espeleológico Edelweiss, ja pels anys 60. I posteriorment ha fet molts treballs sobre arquologia, eremitoris i esglésies rupestres, arqueologia industrial, etnografia… fins al punt de ser considerat com un autèntic especialista en Burgos. Vos recomane que entreu en l'apartat que vos he citat al principi sobre l'autor.

Jo no conec Elías personalment. Vaig conéixer la seua obra i vaig contactar amb ell per correu electrònic. Del seu llibre queden pocs exemplars, però finalment vaig poder-ne trobar un a la llibreria Espolón de Burgos, que m’enviaren per correu postal reembolsament. Ara, amb el llibre davant meu, i també el que he llegit sobre l’autor, no puc més que felicitar-me perquè existisquen persones com Elías. A personas com ell devem moltíssim, per treballs fets amb professionalitat i coneixements, però també amb dedicació i estima per la seua terra. Segurament, sense este segon complement, no es podria fer un treball tan digne.

Jo el vull afegir a persones que han fet tantes coses per la cultura del seu poble, rebent a canvi la satisfacció de fer les coses en què creuen i perquè estan segurs que si no ho fan ells, no ho farà ningú. Tots mereixen el màxim respecte. Alguns ja els he citat al meu blog, altres els citaré: Luis Calvente, el webmasters del blog “Los pueblos deshabitados”, José Luis de Campos de Arenoso…

Fotos cedides per l’autor per a ser publicades a este blog (de dalt a baix): Bárcena de Bureba; portada del libro (núcleo de Cortiguera); Villalta; Tamayo; retrobament de veïns a Hormicedo; església de Ahedo de Bureba; Ahedo de Bureba; Parayuelo; l’autor en les runes del Monestir de Santa María de Rioseco.

4 comentaris:

Agustí Hernàndez ha dit...

Llegint llibres com este et dónes compte de la gran faena que ha fet l'autor, preguntant poble per poble pràcticament, per a fer el treball. És un document periodístic de gran valor documental i testiomonial.

Faustino Calderón ha dit...

Totalmente de acuerdo, me parece un trabajo impagable y que tendra más valor segun vayan pasando los años, igual que el tuyo y el libro: Paisajes con memoria, viaje a los pueblos deshabitados del Alto Aragón, me parece que ahora mismo son la trilogia sobre los pueblos abandonados.

Pere ha dit...

Jo tinc este llibre, i la veritat, no m'arrepentixc de comprar-lo. És un d'eixos llibres que valen la pena, ja que fa una descripció molt detallada de cada poble, afegint fotos, històries etc...Si el veieu en alguna llibreria, no ho dubteu, compreu-lo.

rasancas ha dit...

Yo tengo la quinta edición (2004) y me parece sencillamente magistral. Me uno a los anteriores comentarios para recomendarlo a los que os interesan estos temas